Plastic Soep

De plastic soep is een gebied in het noorden van de Stille Oceaan, waar enorme hoeveelheden plastic in zee drijven. Het plastic verzamelt zich door de zeestromen, die het afval naar zich toetrekken. De plastic soep is inmiddels al 34 keer zo groot als Nederland!

Hoe komt al dat plastic in zee terecht?
Een klein deel van het plastic is afkomstig van schepen die op de oceaan varen. Maar het grootste deel komt van het vasteland. Als plastic op de grond of in de natuur terecht komt, dan is de kans groot dat het wordt meegenomen naar zee. Bijvoorbeeld door de wind of een sloot of rivier.

Wat zijn de gevolgen van al dat plastic?
Vissen eten plankton. De plasticdeeltjes in de oceaan lijken erg op plankton. Maar als een vis plasticdeeltjes eet, stikt de vis. Vogels die deze vissen op hun beurt weer opeten, worden ziek en gaan vaak dood. Ook voor mensen heeft de plastic soep gevolgen. Ons aardoppervlak bestaat voor 72 procent uit oceanen. Die zorgen voor zuurstof; wat essentieel is voor ons leven. De laag plastic op de oceaan zorgt ervoor dat er minder zuurstof uit het water vrijkomt. In plaats van zuurstof, komt er CO2 vrij. En dat is weer slecht voor het milieu.

Weg met de plastic soep
De plastic soep heeft grote gevolgen voor mens en dier. We moeten er dus vanaf! Wereldwijd zijn er gelukkig al veel mensen bezig met het organiseren van een grote opruimingactie. Hoe meer mensen hieraan meehelpen, hoe groter de kans dat we iets dichter bij een schone oceaan komen.

Stop zwerfafval!
Jij kunt ook meehelpen om de plastic soep op te ruimen. Plastic flesjes en lege verpakkingen horen niet op straat, maar in de prullenbak. Ze kunnen heel goed worden gerecycled. Zo zorgen we er samen voor dat de plastic soep niet nóg groter wordt. Help jij ook mee?

Spring naar de toolbar