Mijn Avalex

Vul jouw postcode en huisnummer in

Het Nieuwe Inzamelen

Afval is geen troep, het zijn grondstoffen. Grondstoffen voor nieuwe producten. Doordat we afval hergebruiken, halen we minder energie en grondstoffen uit onze aarde. En zorgen we voor minder vervuiling. We hebben maar één aarde, dus daar moeten we zuinig op zijn. Kun jij daaraan bijdragen? Jazeker! Jij bent onmisbaar in de kringloop ‘van afval naar grondstof’.

Wat betekent dit voor mij? Pijnacker – Nootdorp
Leidschendam-Voorburg
Rijswijk
Wassenaar
Delft
Midden-Delfland

Doel 2020
Avalex en de zes gemeenten Delft, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar hebben een gezamenlijk doel voor 2020. We willen dan 75 procent van het afval scheiden en nog maar 100 kg restafval per persoon per jaar overhouden. Help je mee? Afval inzamelen en scheiden doen we al. Maar het kan nog véél beter. Daarom gaan we over op het Nieuwe Inzamelen. Met als doel: afval zo goed mogelijk scheiden en zo weinig mogelijk restafval overhouden. Als je afval goed scheidt, kunnen we het hergebruiken. Gebeurt dit niet, dan gaat het de verbrandingsoven in en gaan er grondstoffen verloren.

We doen het samen
Afval scheiden en grondstoffen behouden begint bij jezelf! De gemeentes en Avalex helpen je daar graag bij. We halen afval op en bij onze milieustraten kun je afval inleveren. Wij verwerken het daarna zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk grondstoffen in de kringloop blijven. Meer informatie vind je in de brochure over het Nieuwe Inzamelen.

Gescheiden weggooien, hoe gaat dat?
Samen kunnen we ervoor zorgen dat afval weer waardevol wordt. Door het gescheiden weggooien van papier, gft, textiel, plastic, glas en textiel. Avalex helpt je door het neerzetten van de juiste afvalbakken bij jou in de buurt. Wij halen het afval op en recyclen de grondstoffen op een duurzame manier. Zo wordt afval weer bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Het gescheiden weggooien van afval is niet moeilijk. Als je eenmaal weet hoe het moet, is het eigenlijk best leuk en simpel. Op de afvalkalender zie je waar je je afval kunt heenbrengen of wanneer we het bij jou thuis ophalen. En op ons Eigenwijs Afval platform of op de afvalscheidingswijzer zie je welk afval in welke bak moet!

Nieuwe inzamelen

 • Waarom het nieuwe inzamelen?

  Het Nieuwe Inzamelen is de beste oplossing voor:

  – Milieu: meer recycling, minder restafval.
  – Kosten: duurzaam, maar niet duurder.
  – Service: alle grondstoffen aan of dicht bij huis ingezameld.

  Het systeem is al een succes op diverse plekken in Nederland. En kan eenvoudig worden uitgebreid met nieuwe regels (bijv. nascheiding en financiële prikkels).

 • Mogen verenigingen nog oud papier inzamelen?

  Ja. Ook bij het Nieuwe Inzamelen mogen verenigingen papier en karton ophalen. Samen met gemeenten en verenigingen gaan we op zoek de beste manieren om oud papier in te zamelen.

 • Wat gaat het Nieuwe Inzamelen kosten?

  ‘Duurzaam, maar niet duurder’ is een van de belangrijkste uitgangspunten van het Nieuwe Inzamelen. Het Nieuwe Inzamelen is rendabel door:

  – Lagere verbrandingskosten (door minder restafval).
  – Hogere opbrengsten van grondstoffen.

 • Is het Nieuwe Inzamelen al ergens ingevoerd?

  Ja. Het Nieuwe Inzamelen is al op veel plaatsen ingevoerd. Bijvoorbeeld in Utrecht, Arnhem, Alphen a/d Rijn, Zwolle en omstreken en in diverse gemeenten in Drenthe. • Krijg ik een rij containers in de tuin?

  Nee. Laagbouwwoningen krijgen – meestal net als nu – 3 containers. Het restafval gaat naar een ondergrondse container in de buurt. Glas en textiel breng je naar een centrale container.
  De 3 containers zijn voor:

  – Plastic, blik en drinkpakken
  – Groente- fruit- en tuinafval
  – Papier en karton

  Woon je in een buitengebied? Dan krijg je een vierde container voor restafval (omdat je anders te ver moet lopen).

 • Wat is het Nieuwe Inzamelen?

  Bij het Nieuwe Inzamelen draait alles om het inzamelen van grondstoffen uit afval. Dat gebeurt met containers dicht bij huis. Het beetje restafval dat je nog hebt, breng je naar een ondergrondse container in je wijk.

Spring naar toolbar