6 juni 2018

Grofvuil | Gewijzigde inzameling matrassen

In samenspraak met onze verwerker is het vanaf heden niet meer mogelijk om voor het ophalen van matrassen op vrijdag een grofvuil afspraak te maken.

Op welke manieren kan ik matrassen inleveren?

  1. Het inleveren van matrassen kan op twee manieren. Dit kan via het maken een grofvuilafspraak (voor matrassen enkel mogelijk op maandag t/m donderdag). Bekijk hier onze aanbiedregels.
  2. Matrassen kunnen ook ingeleverd worden op onze milieustraten. Wij voeren de matrassen weg naar het bedrijf RetourMatras. Hier worden zo’n 200.000 matrassen per jaar gerecycled. De schuimlagen uit de matrassen worden verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt. Al met al kan 70 tot 95% van de matras hergebruikt worden. De enige voorwaarde is dat de matras droog moet zijn als hij wordt ingeleverd.

Een matras weegt gemiddeld zo’n 20 kilo. Jaarlijks worden er zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste daarvan worden verbrand. Dat betekent dat er zo’n 24.000 ton aan matrasmaterialen in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie.

Spring naar de toolbar