4 augustus 2017

Ondergrondse containers in de zomer

Als de temperaturen oplopen, kan stank in en rond afvalcontainers voorkomen. In warme periodes is het daarom nodig om wat extra aandacht aan uw afval te besteden. Soms komen er vliegjes of zelfs maden (larven van vliegen) uit. Ook het plastic afval bevat soms nog wat bederfelijke resten. Daarom hebben we alvast een paar tips op een rijtje gezet om deze ongemakken zo veel mogelijk te beperken.

Waar komen maden vandaan?
Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Een vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen.

GFT

  • Doe GFT-afval (met name fruit) en etensresten in een dunne krant voordat het in de zak gaat. Zo blijft de container schoon en trekt het minder ongedierte aan.
  • Laat GFT-afval zoveel mogelijk uitlekken voordat je het in de zak doet.

PMD

  • Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast.

Restafval

  • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en en voorkomt maden.
  • Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse restafvalcontainer. Er zit namelijk niets in goed gescheiden restafval dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval (GFT, glas, textiel, papier en pmd apart.

Overige tips

  • Plaats geen afval naast de container. Daarmee voorkom je dat ook anderen dit doen en blijft de omgeving schoon.
  • Stank ontstaat als afval niet goed is verpakt en los in de ondergrondse container wordt gedaan. Door het afval goed in een zak te doen, voorkom je al een hoop (stank)overlast.

Samen kunnen wij een einde maken aan de overlast bij de containers die ontstaat in de zomer. Afval is namelijk geen troep, het zijn grondstoffen. Grondstoffen voor nieuwe producten. Doordat we afval hergebruiken, halen we minder energie en grondstoffen uit onze aarde. En zorgen we voor minder vervuiling. We hebben maar één aarde, dus daar moeten we zuinig op zijn. Twijfel je over een product? Op de afvalscheidingswijzer zie je welk afval in welke bak moet!

Alles draait om jou!

Ondergrondse containers
Spring naar de toolbar