15 november 2019

Opening wormenhotel Delft

Aan de Menno ter Braaklaan in Delft komt het eerste ondergrondse wormenhotel van Nederland. Op woensdag 20 november om 16.45 verrichten wethouder Martina Huijsmans en Nicolet Dukker, directeur van Avalex, de feestelijke opening, waarna iedereen welkom is de training wormen-verzorgen te volgen.

Het wormenhotel
Een wormenhotel is een speciale container waarin buurtbewoners hun gft-afval in doen. Zij krijgen met een pas toegang tot het hotel. De wormen gaan met het afval aan de slag en verwerken het tot vruchtbare compost. Daarna kunnen de bewoners de compost gebruiken als voeding voor hun tuinen en planten. Het groene afval hoeft de buurt dus niet meer uit. De wormen zijn gekweekt in de Wormerij in Delft, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zorgen dat de wormen opgroeien en klaargestoomd worden voor het wormenhotel.

Het eerste officiële ondergrondse wormenhotel 
Het wormenhotel aan de Menno ter Braaklaan is het eerste ondergrondse wormenhotel van Nederland. Deze is hiervoor getest in Amsterdam. Daar is de proef geslaagd, maar nu helaas voorbij. Het fenomeen wormenhotel is niet nieuw in Delft: vorig jaar werd in de Schoemaker Plantage een bovengronds exemplaar geopend.

Samenwerkingsverband buurtbewoners, gemeente Delft, Wormenhotel & Avalex
Het wormenhotel is een initiatief van enthousiaste buurtbewoners die hiervoor hebben samengewerkt met Wormenhotel. Ze hebben een aanvraag gedaan bij de gemeente Delft; de ondergrondse container is geplaatst door Avalex. De container ziet eruit als een normale container voor gft-afval, maar hoeft veel minder vaak geleegd worden en geeft geen geur af.

Ander nieuws

Spring naar toolbar