13 december 2019

Waar mag de kerstboom bij?

De meeste huishoudens hebben rond kerst een kerstboom in huis staan. Het geeft sfeer, gezelligheid en hoort er toch ook wel een beetje bij. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar waar laat u de kerstboom als de kerst weer voorbij is?

Boom met kluit
Heeft u een boom met kluit, dan kunt u hem gewoon weer in de achtertuin zetten. U kunt de boom opnieuw planten en volgend jaar weer gebruiken. Is hier geen ruimte voor of heeft u liever niet zo’n boom in de tuin, breng hem dan weg naar een kwekerij.

Milieustraat
U bent met uw kerstboom altijd van harte welkom bij een van onze milieustraten.

Kerstboom aanbiedregels per gemeente:

Gemeenten Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp
Inwoners van de gemeenten Delft, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp mogen de hele maand januari kerstbomen aanbieden op de ophaaldag van het restafval. De bomen kunnen aangeboden worden bij de verzamelplaats van de mini-containers.

Maakt u gebruik van een ondergrondse container of van een inpandige verzamelcontainer dan kunt u de boom zelf aanbieden bij een milieustraat of een gemeentelijk afvalbrengstation.

Bomen die naast een ondergrondse container liggen worden niet door Avalex meegenomen omdat de gemeenten hier zelf zorgen voor verwijdering.

Gemeente Delft
Inwoners van de gemeente Delft mogen de hele maand januari kerstbomen aanbieden op de ophaaldag van het restafval. De bomen kunnen aangeboden worden bij de verzamelplaats van de mini-containers.

Maakt u geen gebruik van een mini-container dan kunt u de boom tot en met 17 januari aanbieden naast de ondergrondse restafval container.  Let op dat u de boom niet op de plaat van de ondergrondse restafval container legt want dan kan onze chauffeur de container niet legen.

Gemeenten Midden Delfland, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg
Deze gemeenten hebben zelf inleverlocaties vastgesteld. Op bepaalde dagen kunt u daar met uw kerstboom terecht. Raadpleeg de gemeentelijke website voor meer informatie. Doordat deze gemeenten zelf bomen inzamelen neemt Avalex hier geen kerstbomen mee.

Wat gebeurt er eigenlijk met de bomen?
De hars van een kerstboom vertraagt het GFT-composteringsproces. Daarom moet een kerstboom bij het restafval. Restafval kan niet worden gerecycled en wordt dus verbrand. Wel is het zo dat hout een relatief hoge calorische waarde heeft, waardoor er bij de verbranding relatief veel energie-terugwinning kan worden gegenereerd. Verbranding is dus niet zonder meer alleen maar ‘slecht’.

Spring naar toolbar