Piepschuim

Heb je piepschuim waar je vanaf wilt? Vanaf 1 januari 2020 kun je het naar één van de milieustraten van Avalex brengen. Daar staan voortaan containers waarin schoon piepschuim apart wordt ingezameld.

Meer over piepschuim
Piepschuim, ook wel bekend als EPS, tempex of Airpop, bestaat voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Polystyreen (PS) is het plastic waar ook frietbakjes en plastic bekertjes van worden gemaakt. Door lucht door het gesmolten polystyreen te blazen (thuis proberen raden we af) worden er korrels van het polystyreen gemaakt. De E uit EPS staat voor “geëxpandeerd” polystyreen, wat zoiets als “opgeblazen” betekent. Met stoom worden de korrels in de gewenste vorm aan elkaar gesmolten.

Waar wordt piepschuim voor gebruikt?
Piepschuim vind je terug in een heleboel toepassingen. Het zit vaak om nieuwe elektronica heen. Omdat het piepschuim schokbestendig is, beschermt het de apparaten tegen harde klappen. Wist je dat er in fietshelmen om die reden vaak ook een dikke laag piepschuim zit? Maar het wordt op nog veel meer verrassende plekken gebruikt. Je komt het regelmatig tegen als isolatiemateriaal in huis. Ook in het wegdek zit vaak een dikke laag piepschuim verstopt, om de weg op te hogen. 

Hoe wordt het gerecycled?
Piepschuim is heel makkelijk te recyclen. Het is een “monomateriaal” wat wil zeggen dat het niet gemixt is met bijvoorbeeld aluminium of andere soorten plastic. Bij het recyclen worden de stukken oud piepschuim eerst tot korrels vermalen en gezeefd. Je kunt de korrels nu al hergebruiken, bijvoorbeeld om een zitzak mee te vullen. Meestal gaat er nog stoom doorheen, om alles weer in een nieuwe vorm aan elkaar te smelten. En voilá: nieuw piepschuim! Word je al moe van al dat piepschuim? Dan kan het worden samengeperst en omgesmolten tot nieuwe frietbakjes. De recycling van piepschuim is heel milieuvriendelijk, omdat het niet veel energie kost.

Spring naar toolbar