Pijnacker-Nootdorp | Papiercontainers

In Pijnacker-Nootdorp willen we nog meer papier en karton gescheiden inzamelen dan we nu doen. Daarom krijgen de meeste huishoudens die nu hun afval inzamelen met containers aan huis er in januari of februari een eigen papiercontainer bij. Huishoudens in het buitengebied ontvangen ook een eigen PMD-container. Over de bezorging van de containers zijn in december en januari brieven verstuurd.

Waarom ontvangen de meeste huishoudens een eigen papiercontainer?
Met deze extra maatregel wilt de gemeente Pijnacker-Nootdorp meer papier gescheiden inzamelen dan we nu doen. Er wordt al veel papier ingezameld via de verenigingen, maar er zit ook nog veel papier in het restafval. Op dit moment is dat per inwoner per jaar gemiddeld nog 30 kilo. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen is dat dus bijna 120 kilo oud-papier. Dit papier wordt samen met het restafval onnodig verbrand en dat is natuurlijk zonde voor het milieu.

Wat verandert er voor huishoudens in het buitengebied?
Inwoners in het buitengebied hebben naast de eigen papiercontainer ook een container voor PMD ontvangen.  De afkorting PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen (blikjes) en Drinkpakken. Denk bijvoorbeeld aan drinkpakken, lege plastic flesjes, shampooflesjes, vruchtensappakken en frisdrankblikjes. Deze verpakkingen worden gesorteerd bij onze eindverwerker en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen. Door het scheiden van PMD blijft er nog maar een klein beetje restafval over. Daarom worden de restafvalcontainer voortaan één keer per vier weken geleegd. Klik hier voor meer informatie over PMD.

De container die ik heb ontvangen heeft een kromme deksel!
Doordat de containers opgestapeld hebben gestaan in de wagen met koude temperaturen, kan het zijn dat de deksel krom is en niet goed sluit. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is het gemakkelijk te verhelpen. Je kunt de container een nachtje binnenzetten, waarna deze door de warmte weer recht trekt. Een andere optie is er iets zwaars opzetten, zodat de deksel weer zijn originele vorm aanneemt. Mocht dat echter niet helpen, dan komen we de klep natuurlijk omwisselen (neem in dat geval contact met ons op), maar uit ervaring weten we dat dit zo verholpen kan worden.

Wanneer wordt mijn container geleegd? 
Alle ophaaldagen zijn terug te vinden via de persoonlijke afvalkalender. Deze is te raadplegen via www.avalex.nl/kalender.

Johan gaat scheiden
TV West maakte een interessante aflevering over de recycling van papier in de serie “Johan gaat scheiden!”. Bekijk de aflevering!

Oud papier en karton

 • Kranten
 • Tijdschriften en boeken
 • (Reclame) drukwerk zónder
  plastic folie
 • Schrijfpapier en tekenpapier
 • (Venster) enveloppen
 • Papiersnippers
 • Cadeaupapier en papieren
  zakken
 • Eierdozen
 • Kartonnen en papieren
  verpakkingen (schoon) b.v. dozen/
  doosjes van audio, hagelslag,
  macaroni, wasmiddelpoeder,
  koekjes, en papieren draagtassen

Eigenwijs Afval

Afval weggooien is makkelijk, maar afval scheiden kan best ingewikkeld zijn. We scheiden papier en karton, PMD, GFT en restafval, maar ook glas, textiel en klein-chemisch afval. Er zijn zóveel verschillende soorten afval, dat je soms te maken hebt met eigenwijs afval: het is niet meteen duidelijk in welke bak het thuishoort!

Twijfel je over een verpakking? Op www.eigenwijsafval.nl en www.afvalscheidingswijzer.nl kun je zoeken naar het goede antwoord! Staat het antwoord er niet bij? Stel dan jouw vraag en wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden. Zo zorgen we samen voor een handig en compleet overzicht van wat er in elke bak mag. We hebben jouw hulp daarbij hard nodig. Test meteen jouw kennis met onze eigenwijsafval quiz!

Recyclingproces

Papier wordt gemaakt van hout. Wanneer je oud papier hergebruikt, hoeven er dus minder bomen gekapt te worden. Recycle je 1000 kg papier, dan heb je al 3,3 bomen gered! Door te recyclen, maken we de afvalberg bovendien kleiner en besparen we verwerkingskosten.

Bij het recyclen van papier wordt er een soort pulp van gemaakt. Dit krijg je door het papier te koken en de inkt eruit te wassen. Van de combinatie van deze pulp en wat nieuw materiaal, wordt weer nieuw papier of karton gemaakt. Papier bestaat uit kleine vezels. Bij het recyclen worden deze vezels telkens een stukje korter. Na ongeveer 7 keer hergebruiken, zijn de vezels te kort om nóg een keer te recyclen. Meer informatie over het scheiden en recyclen van papier vind je op de website van PRN.

Spring naar toolbar