Sprekend Afval

In de reeks Sprekend Afval komen wegbrengers van afval aan het woord.

Afval is immers van ons allemaal: Je gooit het weg en het wordt opgehaald. En waarom scheid je afval, hoe doe je dat en hoe bewaar je het thuis? Maar ook, waarom scheid je liever niet? Hoe je omgaat met je afval is ontzettend persoonlijk. Iedereen produceert afval en iedereen wil er graag vanaf.

Avalex is de inzamelaar van afval en grondstoffen in zes gemeenten. En in al die gemeenten wordt het scheiden van afval gestimuleerd. Glas, PMD (Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken), GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval), papier en textiel kunnen namelijk opnieuw gebruikt worden. Het is eigenlijk geen afval, het zijn grondstoffen: ingrediënten om weer iets anders van te maken. Alles wat na het scheiden nog overblijft, is restafval. Restafval wordt verbrand, omdat het niet kan worden hergebruikt. Het verbranden van afval is niet goed voor het milieu, dus hoe minder restafval, hoe beter!

Om te horen hoe inwoners uit de zes Avalex gemeenten omgaan met scheiden, gingen Eva en Rachel in 2017 op pad. Ze interviewden en fotografeerden mensen uit Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland en Leidschendam-Voorburg. Het resultaat is op deze pagina’s te vinden: een verzameling mooie, persoonlijke en vooral inspirerende verhalen van al deze mensen. Met uitspraken als: ‘Het nieuwe scheiden is goed voor mijn relatie’. Zo krijgt afval ineens een gezicht!

Tekst: Eva Lebens www.nice-eve.com
Fotografie: Rachel Viersma www.rachelviersma.nl

Wil je kans maken op het boekje ‘Sprekend Afval’ waar alle persoonlijke verhalen in gebundeld zijn? Like ons dan op Facebook en wie weet ben jij binnenkort in bezit van deze mooie verzameling verhalen!

 

Wassenaar

De verhalen van de Starrenburglaan in Wassenaar.
Bea
Fabienne

Pijnacker

De verhalen van aan het vrouwenrecht in Pijnacker.
Dave

Leidschendam-Voorburg

De verhalen van de Gravin Juliana Van Stolberglaan in Leidschendam en het Koningin Julianaplein in Voorburg.
Bruno
Brian
Anne

Delft

De verhalen van het Krakeelhof en de Paardenmarkt in Delft.
Floor

 

Rijswijk

De verhalen van het Bogaardplein in Rijswijk.
Ria
Sharon

Schipluiden

De verhalen van de Kasteellaan in Schipluiden.
Els
Sophie

Spring naar de toolbar