Avalex-gezin-330

Veelgestelde vragen

Afvalinzameling

U kunt de container alleen openen met de Avalexpas in kaartvorm:

• Houd de Avalexpas op het scherm (display) totdat u een klik hoort;
• Open de container;
• Doe uw huisvuil in de container;
• Sluit de container.

Als u geen Avalexpas meer heeft, kunt u voor € 7,50 een nieuwe pas aanvragen.

Gaat de container niet meer open of past er niks meer in? Soms zit hij dan “gewoon” vol, maar het kan ook dat er iets klem zit in het deksel. Daarom heeft het zin om een melding te maken, dat kan op deze pagina.

Wij vragen altijd naar het containernummer. Het nummer staat op een bordje wat aan de wijkcontainer is bevestigd, en begint met drie letters. Als we het precieze nummer van de container weten, kunnen we sneller uitzoeken wat er aan de hand is. We weten dan ook zeker dat we de juiste container komen legen.

Staat er afval naast de container? Dat willen we ook graag weten. Kijk goed wat er precies staat. IJzer, matrassen en elektrische apparaten halen we apart op, zodat ze opnieuw gerecycled kunnen worden.

Is een container in jouw wijk vol of defect? Maak een melding op deze pagina! Onze medewerkers zullen je vragen om een containernummer door te geven. Dit containernummer vind je op de containerplaatjes die zijn gemonteerd op een zichtbare plek op de container. Dit zorgt ervoor dat we eventuele problemen snel kunnen oplossen.

We kunnen de container ophalen en legen op het Avalex terrein in Delft, zodat je zelf op zoek kunt gaan naar het verloren voorwerp. Neem ook dan je (digitale) Avalexpas mee! Dit is niet gratis, want het tussendoor ophalen en legen van een container kost veel tijd en geld. Je betaalt hiervoor € 165,- per keer. Bedenk dus goed of het verloren voorwerp écht waardevol is en of je het de moeite waard vindt om dit bedrag te betalen. Zo ja, noteer dan het containernummer dat op de container staat en bel zo snel mogelijk met ons Klant Contact Centrum. Houd er wel rekening mee dat je de € 165,- ook moet betalen als je het verloren voorwerp niet terugvindt. Voor de

Avalexpas

Dat klopt. Helaas kunnen klanten van deze banken op dit moment geen digitale pas activeren.

Je kunt de milieustraat ook bezoeken met de fysieke Avalexpas (kaart). Geen pas? Je kunt deze aanvragen via onze website of via de Avalex App. De pas kost €7,50.

Als je de pas activeert en daarna elke zes maanden. Je kunt dit zien aan de vervaldatum die bij je digitale pas vermeld staat.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Dat kan alleen met de fysieke Avalexpas (kaart).

iDIN is gebaseerd op internetbankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat iDIN net zo veilig is als internetbankieren. Meer informatie vind je  op iDIN | Online identificeren via uw bank.

In de Avalexpas zit een chip die door de hele pas loopt. Als er een hoekje af is of de pas is gebogen, dan werkt hij misschien niet meer. Ook als er een gaatje in zit, doet hij het niet.

Doet je fysieke Avalexpas het niet meer en gebruik je de pas alleen om naar de milieustraat te gaan? Activeer dan de gratis digitale pas in de Avalex App. Handig, want nu hoef je alleen je telefoon mee te nemen als je naar de milieustraat gaat. 

Bewoners die de Avalexpas nodig hebben voor het openen van de ondergrondse containers moeten nog wel een Avalexpas in de vorm van een kaart aanvragen. Deze kaart kost € 7,50.

Heb je een Avalexpas in de vorm van een kaart? Neem hem dan niet mee, maar laat hem achter voor de nieuwe bewoners. De Avalexpas hoort bij het adres.

Heb je een digitale Avalexpas? Ontkoppel de pas dan in de Avalex App. Daarnaast kun je ook met een druk op de knop alle digitale passen ontkoppelen voor jouw adres.

Je kunt zelf een nieuwe pas aanvragen. Een nieuwe pas kost € 7,50. Wil je de pas alleen gebruiken voor het bezoeken van onze milieustraten? Kies dan voor een digitale pas, deze is gratis.

Wil je een Avalexpas om toegang te krijgen tot de milieustraten? Dan heb je alleen de gratis digitale Avalexpas nodig. Deze kun je alleen activeren in de Avalex App.

Heb je de Avalexpas ook nodig om afgesloten (ondergrondse) containers te openen? Dan heb je de fysieke Avalexpas (kaart) nodig, deze kost € 7,50. Je vraagt de kaart aan via de website of via de Avalex App.

De digitale Avalex is gratis. Voor de Avalexpas in de vorm van een kaart betaal je € 7,50. Meer informatie over deze twee soorten passen vind je op de pagina waar je de Avalexpas kunt aanvragen.

Je kunt de aanvraag voor een nieuwe Avalexpas niet annuleren. Dat betekent ook dat we geen geld teruggeven.

Je kunt de gratis digitale Avalexpas activeren in de Avalex App. Voor € 7,50 kun je ook een extra Avalexpas in de vorm van een plastic kaart aanvragen (maximaal twee extra stuks per adres).

Bij een bezoek aan de milieustraat moet je kunnen laten zien dat je op het adres van de (digitale) Avalexpas woont.

Grofvuil

We zetten ons ervoor in om goede service te bieden. Helaas gebeurt het soms toch dat er iets mis gaat bij een grofvuilafspraak. Bijvoorbeeld omdat het grofvuil op een andere locatie aangeboden is dan onze vuilnisman of -vrouw verwacht. Dat is natuurlijk vervelend. Bel ons dan op 0900-0507 of vul het contactformulier in, dan gaan we het samen oplossen.

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom het grofvuil niet is opgehaald. We kunnen vanaf 07:30 ’s ochtends langskomen, dus het grofvuil moet voor 07:30 aan de weg staan, op een voor de vuilniswagen bereikbare plek aan de openbare weg. Als het op privéterrein staat, bijvoorbeeld in je voortuin of op de oprit, mogen we het niet meenemen. Dat is om verwarring te voorkomen met spullen die je niet weg wil gooien.

Afvalstromen zoals glas, steen, puin, autobanden (enkel zonder velg), bielzen, bitumen, dakafval, eterniet, graszoden, asbest en chemisch afval kan je niet aanbieden als grofvuil. Die breng je naar de milieustraat. Aarde, grond en zand kunnen we niet aannemen (ook niet op de milieustraat) omdat het speciaal getest moet worden.

Zie voor meer informatie de aanbiedregels grofvuil.

Een deel van het grofvuil op straat ligt daar omdat er een afspraak met ons is gemaakt om het op te komen halen. Helaas wordt er soms ook illegaal zonder afspraak grofvuil op straat gezet. Op deze pagina kun je een melding maken, dan komen wij het zo snel mogelijk ophalen.

Als het grofvuil bij een container is gezet willen we graag het nummer van de container weten. Dan weten we zeker dat de vuilniswagen naar de juiste plek toe gaat. Ligt het ergens anders? Geef dan de straat en het dichtstbijzijnde huisnummer door.

Fijn als je ons laat weten wat er precies is neergezet, dan kunnen wij de juiste wagen sturen om te zorgen dat alles zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Matrassen en ijzer worden apart opgehaald, zodat ze gerecycled kunnen worden.

Nee. Voor afvalstromen zoals vlakglas, steen, puin, autobanden (enkel zonder velg), geïmpregneerd hout (zoals schuttingen en bielzen), bitumen, dakafval, eterniet, graszoden, asbest en chemisch afval kan je geen grofvuilafspraak maken. Deze soorten afval breng je naar de milieustraat. Het zijn in sommige gevallen vervuilende afvalsoorten waarvoor een brengtarief geldt. Soms zijn het ook stoffen waarvoor speciale maatregelen nodig zijn bij het inzamelen – bijvoorbeeld voor asbest en chemisch afval.

Let op: je mag geen zand en aarde aanbieden en ook op de milieustraten nemen we dat niet aan. Grote hoeveelheden zand en aarde breng je naar speciale eindverwerkers, zodat ze het op vervuiling kunnen testen. We verwijzen je graag door naar de volgende instanties: AH Vrij (Wateringen) en Verboon Grondbank (Den Haag). 

Gemeente                Max. aantal kubieke meters
Delft1 m3
Pijnacker-Nootdorp2 m3
Leidschendam-Voorburg2 m3
Midden-Delfland2 m3
Rijswijk2 m3
Wassenaar1 m3

Grofvuil dat we bij je thuis komen ophalen mag niet langer dan 1,5 meter en niet breder/hoger dan 0,5 meter zijn. Is het dat wel? Dan vragen we je om het zelf naar de milieustraat te komen brengen. Heb je bijvoorbeeld meubels die te groot zijn, dan hoeven ze niet specifiek aan deze afmetingen te voldoen. Let wel op het aantal gestelde kuub van je gemeente. Bij twijfel kun je contact met ons opnemen.

Milieustraten

Nee, de maatregel geldt alleen voor inwoners van Avalex-gemeenten.

Nee. Je hebt een uur de tijd om je spullen in te leveren op de milieustraat. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak je door de slagboom rijdt. Dit telt als één bezoek.

Ja, je mag de milieustraten van Avalex 12 keer per jaar gratis bezoeken, ongeacht welke milieustraat je bezoekt.

Nee, dit kun je opvragen bij het Klant Contact Centrum of op de milieustraat.

Als je de milieustraat bezoekt, bied je bij de ingang je (digitale) Avalexpas aan. Bij het 6e bezoek geeft de medewerker van de milieustraat aan dat je nog 6 bezoeken over hebt. Bij het 12e bezoek meldt de medewerker van de milieustraat dat alle volgende bezoeken betaald zullen zijn.

Avalex maximaliseert het aantal gratis bezoeken van de milieustraten om oneigenlijk gebruik voor niet huishoudelijk afval en bovenmatig gebruik van de milieustraat zo veel mogelijk te beperken.

Ja, om toegang te krijgen tot de milieustraat heb je een (digitale) Avalexpas nodig. Alleen particulieren (geen bedrijven) kunnen deze pas aanvragen. Bij een bezoek aan de milieustraat moet je kunnen laten zien dat je op het adres van de Avalexpas woont.

Nee, de maatregel geldt alleen voor de milieustraten van Avalex.

Omdat we alleen particulier afval inzamelen, mogen bedrijven geen afval naar onze milieustraten brengen. Bedrijven moeten hun eigen afvoer regelen.

Vanaf het dertiende bezoek in een jaar betaal je een vast tarief van €16,90 per bezoek. Dit is exclusief eventuele kosten voor ingeleverde vervuilende afvalsoorten waarvoor betaald moet worden (betaalde stromen). Betaalde stromen staan los van het aantal bezoeken. Betaling kan alleen met PIN op de milieustraat. Een overzicht van de kosten vind je in de tarievenlijst.

Gaat u naar de milieustraat? Vergeet dan niet uw Avalexpas mee te nemen.

Milieustraat Delft
Voltaweg 11 2627 BD Delft
maandag tot en met zaterdag: 08.00 tot 17.00 uur
Doordeweeks is het rond 10.00 uur en 15.00 uur vrij druk. Houd rekening met wachttijden.

Milieustraat Rijswijk
Laan van ‘s-Gravenmade 9 2495 BD Den Haag
maandag tot en met zaterdag 8.00 uur tot 17.00 uur

Milieustraat Wassenaar
Hogeboomseweg 6 2241 BG Wassenaar
maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur

De inwoners van de gemeenten Delft, Rijswijk, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar kunnen terecht bij alle drie de milieustraten van Avalex. Vergeet niet je Avalexpas mee te nemen. Woon je in Voorschoten? Dan kun je terecht op de milieustraat in Wassenaar.

Kleine hoeveelheden zand en aarde mogen in de GFT-container. Zoals los zand dat met een veegbeurt vrijkomt of aarde dat nog aan een kluit hangt.

Grote hoeveelheden zand en aarde breng je naar speciale eindverwerkers, zodat ze het op vervuiling kunnen testen. We verwijzen je graag door naar de volgende instanties: AH Vrij (Wateringen) en Verboon Grondbank (Den Haag). Let op: op de milieustraten nemen we geen zand of aarde aan.

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Je mag dit materiaal daarom nooit in een container doen of bij het grofvuil zetten.

Heb je meer dan 35 m2 asbest? Dan moet je het laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Heb je minder dan 35 m2 asbest en kan het niet beschadigen tijdens het verwijderen en vervoeren?
Dan mag je als particulier zelf asbest verwijderen en inleveren bij de milieustraten van Avalex. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1

Meldt eerst bij de gemeente waarin je woont, dat je asbest gaat inleveren bij de milieustraat. Melden kan je op omgevingsloket.nl. Vervolgens krijg je van de gemeente antwoord. Regels kunnen per gemeente verschillen. Onderaan het bericht vind je de link naar informatie over asbest verwijderen in jouw gemeente.

Stap 2

Pak het voorwerp vervolgens goed in, in speciale folie of zakken. Op vertoon van je vergunning vergeven door het omgevingsloket kun je verpakkingsmateriaal afhalen op de milieustraat. Je mag het asbest niet ter plekke bij de milieustraat inpakken.

Stap 3

Zodra je het goed ingepakte asbest naar de milieustraat brengt, dien je de uitgeprinte vergunning van de gemeente bij je te hebben. Na het brengen ontvang je van de medewerkers een uitweegbon, die je bij de vergunning moet bewaren.

Let op! Kleine voorwerpen, zoals eterniet plantenbakken, mag je zonder vergunning aanbieden, maar moeten wel verpakt worden in de speciale zakken, die je bij de milieustraat ophaalt.

Informatie per gemeente:

Rijswijk

Wassenaar

Leidschendam-Voorburg

Delft

Midden-Delfland

Pijnacker-Nootdorp

Minicontainers

Legen we jouw minicontainer met een zijlader of een achterlader? Afhankelijk van het type vuilniswagen gelden de volgende regels voor het aanbieden van je container:  

Achterlader:

 • Zet de container voor 7.30 uur op de aanbiedlocatie die bij je huis hoort. De container kan tot 16.00 uur geleegd worden.
 • Zet de container met de handgrepen naar de weg.
 • Zorg dat de deksel dicht zit en dat er geen afval uit de container steekt.
 • De container mag niet zwaarder zijn dan 60 kg.
 • Zet geen zakken, dozen of ander los afval naast de container.
 • Haal de lege container zo snel mogelijk weer weg, in ieder geval dezelfde dag.
 • Zijn er werkzaamheden in je straat? Zet de container dan op een plek die bereikbaar is voor de vuilniswagen.
 • Verpak stof of asresten in een afgesloten zak voordat je het in de container gooit.
 • Doe PMD bij voorkeur in een doorzichtige zak.

 Zijlader:

 • Zet de container voor 7.30 uur op de aanbiedlocatie die bij je huis hoort. De container kan tot 16.00 uur geleegd worden.
 • Laat een stoeptegel ruimte tussen jouw container en die van de buren.
 • Zet de container met de opening naar de weg.
 • Zorg dat de deksel dicht zit en dat er geen afval uit de container steekt.
 • Zet de container niet naast obstakels, zoals paaltjes, bomen en auto’s.
 • Zet geen zakken, dozen of ander los afval naast de container.
 • Haal de lege container zo snel mogelijk weer weg, in ieder geval dezelfde dag.
 • Zijn er werkzaamheden in je straat? Zet de container dan op een plek die bereikbaar is voor de vuilniswagen.
 • Verpak stof of asresten in een afgesloten zak voordat je het in de container gooit.
 • Doe PMD bij voorkeur in een doorzichtige zak.

Is je container de hort op? Bij een vermiste container willen we je vragen om even te wachten en te kijken of hij vanzelf weer opduikt. Soms is de container na een week ineens weer terecht. Heb je al gewacht en is de container echt weg? Bel dan 0900-0507 of vul het contactformulier in om een nieuwe aan te vragen. Geef alsjeblieft je adres door, de afvalsoort (restafval, GFT, papier of PMD) en als je dat weet ook de maat van de container: klein (140L) of groot (240L).

Helaas kan het soms zijn dat de container gedeukt of gescheurd is en niet meer gebruikt kan worden. We komen de container dan zo snel mogelijk omwisselen voor een nieuwe. Bel ons op 0900-0507 of vul het contactformulier in, dan kunnen we afstemmen waar en wanneer de oude container wordt opgehaald. Laat daarbij weten om welk type container het gaat (restafval, gft, papier of PMD) en, als je dat weet, of het een kleine container (inhoud 140L) of een grote container (inhoud 240L) was. Je vindt de maat op de adressticker aan de zijkant van de container.

Heb je meer afval dan in je huidige containers past? Een extra container is vaak mogelijk. Per gemeente verschillen de kosten en bepalingen. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Teveel restafval? Kijk eerst of je de hoeveelheid restafval kunt verminderen door meer afval te scheiden. Als je grondstoffen zoals gft, papier en PMD apart houdt, houd je vaak maar een klein beetje restafval over. Voor een extra restafvalcontainer is in sommige gevallen eerst toestemming van de gemeente nodig. Kijk daarvoor bij de informatie over extra containers.

Heb je nog geen PMD-container maar wil je er wel graag één? We kunnen helaas alleen PMD-containers uitzetten in wijken waar Het Nieuwe Inzamelen al is ingevoerd. In andere wijken zijn nog geen routes opgesteld voor de vuilniswagen. Wil je toch graag PMD scheiden? Goed bezig! Log in met je postcode en huisnummer. Je kunt dan op de kaart kijken of er een wijkcontainer bij jou in de buurt is.

Is jouw container te groot of te klein? Je kunt de container in veel gevallen omruilen voor een ander formaat. We hebben twee maten: de kleine heeft een inhoud van 140L en de grote heeft een inhoud van 240L. Je vindt het formaat van je huidige container op de adressticker op de zijkant. Je kunt ook vergelijken met de afbeelding. Bel ons op 0900-0507 of vul het contactformulier in, dan laten we je weten of omwisselen mogelijk is en maken we een afspraak.

De andere container kan nog geleegd worden in de loop van de dag. Bij sommige huizen worden meerdere afvalsoorten op dezelfde dag opgehaald, maar de vuilniswagens komen niet altijd op hetzelfde tijdstip. Als jouw container op de ophaaldag om 7.30 uur buiten stond, wordt hij vóór 16.00 uur geleegd.

Als je container niet geleegd is, zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Zijn de andere containers in de straat ook niet geleegd? Neem dan binnen 48 uur contact met ons via deze pagina. We gaan dan zo snel mogelijk uitzoeken wat er aan de hand is en hoe dit kan worden opgelost.

Zijn de andere containers in de straat wel geleegd? Bedenk dan eerst hoe laat je de container buiten hebt gezet. De vuilniswagen kan vanaf 07:30 langskomen, dus zorg dat de container voor die tijd aan de weg staat. Als je later was, kan het dat de vuilniswagen al voorbij is gereden.

Soms wordt een container niet geleegd omdat er dingen in zitten die er niet in horen. Bijvoorbeeld restafval of luiers bij het PMD, zand en aarde bij het GFT, of een magnetron in de restafvalbak. We vragen je dan om zelf de dingen die er niet in horen uit de container te halen en op de juiste manier weg te gooien.

In het geval van GFT komt het wel eens voor dat er takken klem zitten in de container. De takken zijn er dan bij het legen niet uit gevallen. Knip zelf met een heggenschaar de takken fijn en biedt de container de volgende ophaaldag opnieuw aan.

Zie voor meer informatie de aanbiedregels minicontainers.

Ben je in het bezit van een minicontainer, maar is jouw afvalkalender niet zichtbaar na het inloggen op onze website? Neem dan contact op met het Avalex Klanten Contact Centrum. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur via het telefoonnummer 0900 0507 (5 cent per minuut) of via het contactformulier.

Zet je afval vóór 7.30 uur buiten. We komen het tussen 7.30 uur en 16.00 uur ophalen.

Het is niet mogelijk een exact tijdstip aan te geven. Haal na het legen de container(s) zo snel mogelijk naar binnen, dan blijft er genoeg ruimte op de stoep.

Vulgraadsensoren

De vulgraadsensoren zijn in bijna alle boven- en ondergrondse-containers van Avalex geplaatst.

Dat betekent dat we op afstand kunnen zien of containers vol zijn of niet, dit noemen wij de vulgraad. Als we dit een tijdje in de gaten houden, kunnen we voorspellen wanneer de meeste mensen afval in de containers doen. En als we weten wanneer de containers vol raken, kunnen we er ook voor zorgen dat ze op tijd geleegd worden.

Het is best lastig om dit helemaal te voorspellen. Zeker als de buren net van plan zijn het huis eens goed op te ruimen en daarmee veel afval produceren. Dan zit zo’n container in één keer vol. Toch proberen we in het gehele Avalex gebied naar het ‘gedrag’ van de containers te kijken. Omdat het Avalex gebied zo groot is, is dit een klus die best even tijd nodig heeft. Als we de voorspellingen steeds beter kunnen maken, kunnen we ook onze routes er op aanpassen door vaker, of op een andere dag de containers te legen. Zo proberen we er elke dag voor te zorgen dat de containers voor iedereen te gebruiken zijn.

Nee. Avalex heeft de opdracht: opgeruimde straten. Avalex plaatst zelf nooit iets naast de container, dat doen inwoners. Erg jammer, want het wordt dan al snel een zootje, wat opgeruimd moet worden. Zelfs de slimste sensoren of computerprogramma’s kunnen dit niet voorkomen. Zet daarom nooit iets naast de container. We willen uiteindelijk toch allemaal een opgeruimde straat? Wat de sensoren in de toekomst wel voorkomen, is een overvolle container.

Een sensor kan veel verklemmingen zien in een container, maar niet alle soorten verklemming. Zit er iets in de container klem? Maak hier een melding zodra je dit opmerkt. Dan lossen we het zo snel mogelijk op.

Volle of defecte container? Maak dan hier een melding.

In de toekomst kunnen we op basis van de informatie van de sensoren een volgende stap maken: dynamische routes. De software bedenkt dan elke dag opnieuw zelf de beste routes. We weten nu welke onder- en bovengrondse containers snel vol raken, dus kunnen we straks vooraf berekenen welke containers er op welk moment geleegd worden. Of we zien dat er opeens een container vol zit, ook dan krijgen we een seintje. Op basis hiervan kunnen we een route uitstippelen. Dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gedaan. Het wordt een periode van gewenning voor zowel onze chauffeurs als voor onze inwoners.

Op dit moment worden de onder- en bovengrondse containers met een vaste frequentie geleegd. Dat is straks niet meer het geval. Onze chauffeurs rijden straks alleen naar een container als die het volgende ledigingsmoment niet haalt. In die zin zullen de bijna volle containers de route bepalen. Voor onze inwoners zal het ook even wennen zijn. Zij zien een Avalex-vuilniswagen langs de containers rijden, zonder deze allemaal te legen. Een hele nieuwe manier van afval ophalen!