GFT

Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van GFT kan tuinmest (compost) en brandstof (biogas) gemaakt worden. Gooi schillen, stronken, etensresten en snoeiafval daarom in de GFT-container!

Wat hoort bij het GFT?

 • Loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
 • Etensresten (gekookt, gebakken & rauw)
 • Eierschalen, doppen van pinda’s en noten
 • Snijbloemen en kamerplanten
 • Koffiefilters, koffiedik en theebladeren
 • Gras, stro en bladeren
 • Klein snoeiafval en kort gemaakte takken
 • Resten van tuinplanten (geen zand)

Twijfel je? Dit overzicht laat zien wat wel bij het GFT hoort, en wat niet.

Handige tips voor je GFT-container

GFT in een container kan stinken, maar dat hoeft helemaal niet. Daarom zetten we een paar tips op een rijtje:

 • Vlees- en visresten mogen ook bij het GFT. Wikkel ze in een stukje krantenpapier om nare geurtjes te voorkomen. Een klein beetje papier bij het GFT kan geen kwaad en composteert gewoon mee.
 • Zet de GFT-container in de schaduw en niet in de volle zon.
 • Laat de deksel op een kiertje staan. Door goed te luchten gaat de container niet stinken.
 • Gooi het afval zo droog mogelijk in de container. Laat gemaaid gras drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
 • Een goede poetsbeurt helpt ook. Maak de container regelmatig schoon met groene zeep.
 • Vliegen voorkom je door de container in de schaduw te zetten en maden houd je weg met een paar takjes klimop of lavendel.

Hoe wordt GFT verwerkt?

Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen tot compost verwerkt, iets meer dan een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op.

Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Het groen gas gaat direct het aardgasnetwerk in. Zo kun je er thuis lekker warm mee douchen. Wist je dat je van een emmertje met 5 kilo GFT al vijf minuten warm kunt douchen?

Etensresten mee met GFT!

Wist je dat een derde van het restafval uit GFT bestaat? En dan ook nog eens vooral uit etensresten. Dat is zonde, want als het in het restafval zit, wordt het verbrand. Dat is slecht voor het milieu en kost ook nog eens veel geld.

Natuurlijk wil je nooit etensresten weggooien, maar soms overkomt het je toch. Net te veel gekookt, je kinderen vonden het niet lekker en de buurvrouw kon je er ook al niet blij mee maken. Het eten heb je voor de zekerheid in de koelkast gedaan, maar na een paar dagen stond het er nog. Dan is er dus nog maar één optie: weggooien. Maar als je het weggooit, doe het dan bij het GFT. Dan wordt er mest voor planten en brandstof van gemaakt. Zo zorgen we er samen voor dat er toch nog iets nuttigs van jouw etensresten gemaakt wordt.

Pleziertuinder Hans support GFT

Vanaf mijn flat in Rijswijk fiets ik twee keer per week naar mijn moestuin aan het Jaagpad. Hier kweek ik de lekkerste groente. Ik maak geen planning. Het is juist heerlijk om gewoon wat aan te rommelen en verrast te worden. In een week tijd is deze courgette wel 10 cm gegroeid! Hoe dat kan? Door de grond goed te voeden met compost.

In een grote stenen bak achter mijn tuinkas verzamel ik mijn eigen GFT. Meer hoef ik niet te doen. Bacteriën en schimmels breken mijn tuin- en keukenafval op een natuurlijke wijze af. Het kruimelige product dat ontstaat vermeng ik met de grond. De bodemstructuur wordt losser, zodat wortels beter hun voeding kunnen opnemen.

Sinds ik compost gebruik groeien mijn planten als kool. Mensen die geen ruimte hebben voor een eigen compostbak raad ik aan kant-en-klare compost in de winkel te kopen. Maar dat compost komt daar natuurlijk niet zomaar. Daar is jouw gescheiden GFT voor nodig. Kleine moeite, groot effect!

Eigenwijsafval

Afval weggooien is makkelijk, maar afval scheiden kan best ingewikkeld zijn. We scheiden papier en karton, PMD, GFT en restafval, maar ook glas, textiel en klein-chemisch afval. Er zijn zóveel verschillende soorten afval, dat je soms te maken hebt met eigenwijs afval: het is niet meteen duidelijk in welke bak het thuishoort!

Twijfel je over een verpakking? Op www.afvalscheidingswijzer.nl kun je zoeken naar het goede antwoord! Staat het antwoord er niet bij? Stel dan jouw vraag en wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden. Zo zorgen we samen voor een handig en compleet overzicht van wat er in elke bak mag. We hebben jouw hulp daarbij hard nodig. Test meteen jouw kennis met onze eigenwijsafval quiz!

Wil je zien hoe GFT verwerkt wordt door onze eindverwerker? Bekijk hier het filmpje.

TV West maakte een interessante aflevering over de recycling van GFT in de serie “Johan gaat scheiden!”. Bekijk de aflevering!

Spring naar toolbar