Een klein foutje veroorzaakt een groot probleem

Dinsdag 29 november 2022

Avalex gaat PMD-verzamelcontainers controleren op hun inhoud. Plastic- en Metalen verpakkingen met Drinkpakken (PMD) scheiden we al een aantal jaar. In de meeste gevallen gaat dat goed. Dan kunnen we er nieuwe shampooflessen, broodtrommels, blikjes en drinkpakken van maken. Helaas komt het ook voor dat er spullen in de PMD-verzamelcontainer zitten, die er niet in horen. Zoals elektrische apparaten, plastic speelgoed, luiers of etensresten. Let daarom goed op wat je in de PMD-verzamelcontainer doet, anders kunnen we het niet recyclen.

De meeste mensen scheiden goed

De meeste mensen in het Avalex-gebied scheiden hun afval goed. Papier bij papier, glas bij glas en groente, fruit, tuinafval en etensresten gaan bij het GFT. Veel inwoners weten dat Plastic- en Metalen verpakkingen met Drinkpakken in die paarse container horen. Zij verdienen een compliment. Het merendeel van het afval wordt netjes gescheiden. Toch belandt er ook nog afval in het PMD dat er niet tussen hoort. Zoals volle vuilniszakken met restafval, plastic speelgoed, luiers en elektrische apparaten. Als een container vol met deze stoorstoffen tussen het PMD in de vuilniswagen terecht komt, dan wordt de hele vracht afgekeurd. Dat is echt zonde. Het afval wordt dan verbrand. Dat is slecht voor het milieu en veel duurder dan recyclen. Twijfel je wat waar in moet? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl of doe het bij het restafval.

Bak jij er ook weleens niets van?

De gemeenten en Avalex zijn gestart met een campagne “Bak jij er ook wel eens niets van?”. Herken je dat; Die rode sok bij de was? Of die schep meel die in de kom had gemoeten, maar er net naast valt? Of die mobiel die per ongeluk in de wc valt? Allemaal kleine foutjes, die toch een groot probleem opleveren. Zo is dat ook met afval scheiden. Dat elektrische apparaat of plastic speelgoed in de PMD container kan er achteraf niet uitgehaald worden. Daarom is het zo belangrijk dat al het afval in de juiste container terecht komt. Anders kunnen we het niet meer recyclen. Een klein foutje veroorzaakt dus een groot probleem. Je zult onze flyers, posters, labels, en online-berichten vast wel voorbij zien komen. Doel van de campagne is om het belang van goed afval scheiden te onderstrepen.

Lees meer nieuwsberichten