Pilot GFT-container met biofilter

Donderdag 6 april 2023

Deze week is Avalex een pilot gestart waarbij op een aantal ‘inpandige’ locaties in Delft en Pijnacker-Nootdorp een GFT-container met een biofilter in het deksel is geplaatst. Het doel van de pilot is om te testen of het biofilter geuroverlast en ongedierte voorkomt.

Hoe werkt het?

In verschillende wooncomplexen binnen de Avalex-gemeenten maken bewoners gebruik van een verzamelcontainer voor hun groente-, fruit,- en tuinafval en etensresten (GFT). Deze container staat meestal in een afgesloten ruimte binnen het complex. Vooral bij warm weer kan deze container geuroverlast veroorzaken en ongedierte aantrekken. Daar willen we wat aan doen! Het filtermateriaal van het nu ingezette biofilter bestaat uit kokosvezels en is ingeënt met natuurlijke micro-organismen. Deze micro-organismen neutraliseren nare luchtjes. De rubberen afdichting zorgt ervoor dat er geen ongedierte in of uit kan.

Bij positief resultaat standaard toepassen

De pilot loopt van eind maart tot eind september 2023. De bewoners van de deelnemende wooncomplexen zijn per brief geïnformeerd. Via een online enquête kunnen bewoners hun ervaringen met de werking van het biofilter delen met Avalex. Bij een positief resultaat kan de GFT-container met biofilter standaard worden ingezet in inpandige ruimten.

Lees meer nieuwsberichten