Papier

Papier wordt gemaakt van hout. Wanneer je oud papier hergebruikt, hoeven er dus minder bomen gekapt te worden. Recycle je 1000 kg papier, dan heb je al 3,3 bomen gered! Door te recyclen, maken we de afvalberg bovendien kleiner en besparen we verwerkingskosten.

Bij het recyclen van papier wordt er een soort pulp van gemaakt. Dit krijg je door het papier te koken en de inkt eruit te wassen. Van de combinatie van deze pulp en wat nieuw materiaal, wordt weer nieuw papier of karton gemaakt. Papier bestaat uit kleine vezels. Bij het recyclen worden deze vezels telkens een stukje korter. Na ongeveer 7 keer hergebruiken, zijn de vezels te kort om nóg een keer te recyclen. Meer informatie over het scheiden en recyclen van papier vind je op de website van PRN.

TV West maakte een interessante aflevering over de recycling van papier in de serie “Johan gaat scheiden!”. Bekijk de aflevering.

Schoon en droog papier verzamelen? De scheidingswijzer voor papier helpt je bij de keuze wat wel en niet bij het oud papier mag.

Wist je dat…

Jouw printpapiertje 7x hergebruikt kan worden?