Textiel

Heeft je blouse de blues? Geeft je trui er de brui aan? Zijn je sokken ermee gestopt? Doe ze gauw allemaal in een plastic zak en breng ze naar één van de wijkcontainers van Avalex voor een groot nieuw avontuur. Je oude kleding pakt de draad weer op!

Textiel krijgt een tweede leven. Tweedehands kleding van goede kwaliteit gaat naar de kringloopwinkel, of wordt naar een arm land gestuurd. Kleding van iets mindere kwaliteit wordt door ateliers onder handen genomen en kan daarna alsnog naar een nieuwe eigenaar.

Ook het niet-draagbare textiel krijgt een nieuw leven. Denk aan kapotte kleding, lakens, handdoeken en gordijnen. Het wordt uit elkaar gehaald (vervezeld) en ontleed tot verschillende vezelsoorten. Van dit materiaal wordt nieuwe kleding gemaakt of bijvoorbeeld isolatiemateriaal, verhuisdekens en autostoelen.

TV West maakte een interessante aflevering over de recycling van textiel in Den Haag in de serie “Johan gaat scheiden!”. Bekijk de aflevering.

Spelregels

  • Zet geen textiel naast de container.
  • Doe textiel in een gesloten plastic tas, hierdoor blijft het droog.
  • Bied schoenen per paar gebonden aan.

Wil je de spelregels thuis aan de muur hangen? Print deze handige poster!

Wist je dat…

Ook kapot textiel hergebruikt wordt? Of het kan gerepareerd worden, of het wordt gebruikt als vulling voor banken en stoelen.