Wat moet ik doen met asbest?

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Je mag dit materiaal daarom nooit in een container doen of bij het grofvuil zetten.

Heb je meer dan 35 m2 asbest? Dan moet je het laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Heb je minder dan 35 m2 asbest en kan het niet beschadigen tijdens het verwijderen en vervoeren?
Dan mag je als particulier zelf asbest verwijderen en inleveren bij de milieustraten van Avalex. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1

Meldt eerst bij de gemeente waarin je woont, dat je asbest gaat inleveren bij de milieustraat. Melden kan je op omgevingsloket.nl. Vervolgens krijg je van de gemeente antwoord. Regels kunnen per gemeente verschillen. Onderaan het bericht vind je de link naar informatie over asbest verwijderen in jouw gemeente.

Stap 2

Pak het voorwerp vervolgens goed in, in speciale folie of zakken. Op vertoon van je vergunning vergeven door het omgevingsloket kun je verpakkingsmateriaal afhalen op de milieustraat. Je mag het asbest niet ter plekke bij de milieustraat inpakken.

Stap 3

Zodra je het goed ingepakte asbest naar de milieustraat brengt, dien je de uitgeprinte vergunning van de gemeente bij je te hebben. Na het brengen ontvang je van de medewerkers een uitweegbon, die je bij de vergunning moet bewaren.

Let op! Kleine voorwerpen, zoals eterniet plantenbakken, mag je zonder vergunning aanbieden, maar moeten wel verpakt worden in de speciale zakken, die je bij de milieustraat ophaalt.

Informatie per gemeente:

Rijswijk

Wassenaar

Leidschendam-Voorburg

Delft

Midden-Delfland

Pijnacker-Nootdorp