Midden-Delfland

Tussen 2017 en 2019 is heel Midden-Delfland stap voor stap overgegaan op het nieuwe inzamelen. Inmiddels is het dus niet nieuw meer, maar gewoon “het inzamelen”! Als laatste is in 2019 Den Hoorn overgestapt, en daarmee is Midden-Delfland nu koploper met recycling binnen het Avalexgebied.

Wat is er veranderd?
Afval scheiden in Midden-Delfland is een groot succes. De bewoners hebben thuis een PMD-container. Restafval kan in de wijkcontainer of in de restafval-minicontainer thuis. De grondstofcoaches geven advies over wat wel en niet bij het PMD kan. Zij hangen labels met uitleg aan de minicontainers en gaan met bewoners in gesprek. Zo hebben bewoners een aanspreekpunt voor hun vragen.

700.000kg restafval minder in een jaar
Uit de evaluaties blijkt dat het nieuwe inzamelen in Midden-Delfland tot indrukwekkende resultaten leidt. Bijvoorbeeld in Schipluiden werd in 2016 nog 257kg restafval per persoon opgehaald. In 2018 was dat gedaald naar 106kg. Dat is dus een daling van wel 151kg per persoon! Er wonen in Schipluiden bijna 5000 inwoners, wat betekent dat er in 2018 alleen al in Schipluiden bijna 700 ton minder restafval is opgehaald om verbrand te worden.

Er wordt in Midden-Delfland heel nauwkeurig gescheiden. Daar zijn we blij mee, want het levert hoge kwaliteit herbruikbare grondstoffen op om weer nieuwe producten van te maken. Ga zo door!

Waarom anders inzamelen?

Grondstoffen voor nieuwe producten worden uit en van de aarde gehaald. Op een gegeven moment zijn die op. Door afval niet meer te verbranden, maar te gebruiken voor nieuwe producten, leggen we minder druk op de planeet. Grondstoffen worden dan niet meer opgebruikt, maar hergebruikt.

Daarom is Avalex in 2017 in opdracht van de gemeenten begonnen met een nieuwe manier van afvalinzameling. Doel is om het voor inwoners zo makkelijk mogelijk maken om afval te scheiden. Waar mogelijk krijg je thuis een papierbak en/of een PMD-container. Voor de overige grondstoffen proberen we wijkcontainers zo dicht mogelijk bij je huis te plaatsen. Op onze milieustraten kun je nog veel meer afvalstromen gescheiden aanbieden.

Afvalinzameling

 • Mag ik zakken of dozen naast de container zetten?

  Zakken of dozen naast de container kunnen we niet meenemen. Bovendien trekken vogels de zakken open om de restjes uit het vuil te eten. Zo wordt het een rommeltje buiten!

  Als het afval niet in de container past, kijk dan of er elders een wijkcontainer is waar wel ruimte is. Is die er niet? Bewaar het afval dan nog even thuis tot na de leging.

 • De wijkcontainer zit vol, komen jullie hem legen?

  Gaat de container niet meer open of past er niks meer in? Soms zit hij dan “gewoon” vol, maar het kan ook dat er iets klem zit in het deksel. Daarom heeft het zin om een melding te maken. Bel daarvoor 0900-0507 of vul het contactformulier in.

  Wij vragen altijd naar het containernummer. Het nummer staat op een bordje wat aan de wijkcontainer is bevestigd, en begint met drie letters. Als we het precieze nummer van de container weten, kunnen we sneller uitzoeken wat er aan de hand is. We weten dan ook zeker dat we de juiste container komen legen.

  Staat er afval naast de container? Dat willen we ook graag weten. Kijk goed wat er precies staat. IJzer, matrassen en elektrische apparaten halen we apart op, zodat ze opnieuw gerecycled kunnen worden.

 • Help! Mijn container is niet geleegd.

  Als je container niet geleegd is, zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Zijn de rest van de containers in de straat ook niet geleegd? Bel ons dan op 0900-0507. We gaan dan zo snel mogelijk uitzoeken wat er aan de hand is en hoe dit kan worden opgelost.

  Zijn de andere containers in de straat wel geleegd? Bedenk dan eerst hoe laat je de container buiten hebt gezet. De vuilniswagen kan vanaf 07:30 langskomen, dus zorg dat de container voor die tijd aan de weg staat. Als je later was, kan het dat de vuilniswagen al voorbij is gereden.

  Soms wordt een container niet geleegd omdat er dingen in zitten die er niet in horen. Bijvoorbeeld restafval of luiers bij het PMD, zand en aarde bij het GFT, of een magnetron in de restafvalbak. We vragen je dan om zelf de dingen die er niet in horen uit de container te halen en op de juiste manier weg te gooien.

  In het geval van GFT komt het wel eens voor dat er takken klem zitten in de container. De takken zijn er dan bij het legen niet uit gevallen. Knip zelf met een heggenschaar de takken fijn en biedt de container de volgende ophaaldag opnieuw aan.

  Zie voor meer informatie de aanbiedregels minicontainers.

 • Hoe geef ik een volle of defecte ondergrondse container in mijn wijk door?

  Is een container in jouw wijk vol of defect? Geef het door aan Avalex via 0900-0507 (lokaal tarief) of via het contactformulier. Onze medewerkers zullen je vragen om een containernummer door te geven. Dit containernummer vind je op de containerplaatjes die zijn gemonteerd op een zichtbare plek op de container. Dit zorgt ervoor dat we eventuele problemen snel kunnen oplossen.

 • Waarom is mijn kalender niet zichtbaar op de website?

  Ben je in het bezit van een minicontainer, maar is jouw afvalkalender niet zichtbaar na het inloggen op onze website? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur via het telefoonnummer 0900 0507 (lokaal tarief) of via het contactformulier.

 • Hoe laat wordt het afval bij mij opgehaald?

  Zet je afval vóór 07:30 buiten. Het wordt tussen 7.30 uur en 16.00 uur opgehaald.

  Het is niet mogelijk een exact tijdstip aan te geven. Haal na het legen de container(s) zo snel mogelijk naar binnen, dan blijft er genoeg ruimte op de stoep.

   

Grofvuil

 • Ik heb een grofvuilafspraak gemaakt, maar mijn spullen zijn niet opgehaald.

  We zetten ons ervoor in om goede service te bieden. Helaas gebeurt het soms toch dat er iets mis gaat bij een grofvuilafspraak. Bijvoorbeeld omdat het grofvuil of een andere locatie aangeboden is dan onze medewerkers verwacht. Dat is natuurlijk vervelend. Bel ons dan op 0900-0507 of vul het contactformulier in, dan gaan we het samen oplossen.

  Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom het grofvuil niet is opgehaald. We kunnen vanaf 7.30 uur langskomen, dus het grofvuil moet voor 7.30 uur aan de weg staan, op een voor de vuilniswagen bereikbare plek aan de openbare weg. Als het op privéterrein staat, bijvoorbeeld in je voortuin of op de oprit, mogen we het niet meenemen. Dat is om verwarring te voorkomen met spullen die je niet wil weggooien.

  Afvalstromen zoals glas, steen, puin, autobanden (enkel zonder velg), bielzen, bitumen, dakafval, eterniet, graszoden, asbest en chemisch afval kan je niet aanbieden als grofvuil. Die breng je naar de milieustraat. Aarde, grond en zand kunnen we niet aannemen (ook niet op de milieustraat) omdat het speciaal getest moet worden.

  Zie voor meer informatie de aanbiedregels grofvuil.

 • Er ligt grofvuil op straat. Kunnen jullie dit ophalen?

  Een deel van het grofvuil op straat ligt daar omdat er een afspraak met ons is gemaakt om het op te komen halen. Helaas wordt er soms ook illegaal zonder afspraak grofvuil op straat gezet. Bij het Klant Contact Centrum (tel. 0900-0507) kun je navragen of er een afspraak voor is, of vul het contactformulier in, dan komen wij het zo snel mogelijk ophalen.

  Als het grofvuil bij een container is gezet willen we graag het nummer van de container weten. Dan weten we zeker dat de vuilniswagen naar de juiste plek toe gaat. Ligt het ergens anders? Geef dan de straat en het dichtstbijzijnde huisnummer door.

  Fijn als je ons laat weten wat er precies is neergezet, dan kunnen wij de juiste wagen sturen om te zorgen dat alles zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Matrassen en ijzer worden apart opgehaald, zodat ze gerecycled kunnen worden.

 • Mag ik alle soorten grofvuil aanbieden?

  Nee. Voor afvalstromen zoals vlakglas, steen, puin, autobanden (enkel zonder velg), geïmpregneerd hout (zoals schuttingen en bielzen), bitumen, dakafval, eterniet, graszoden, asbest en chemisch afval kan je geen grofvuilafspraak maken. Deze soorten afval breng je naar de milieustraat. Het zijn in sommige gevallen vervuilende afvalsoorten waarvoor een brengtarief geldt. Soms zijn het ook stoffen waarvoor speciale maatregelen nodig zijn bij het inzamelen – bijvoorbeeld voor asbest en chemisch afval.

  Let op: je kunt geen aarde, grond of zand storten bij de milieustraten of aanbieden bij een grofvuilafspraak. Daarvoor verwijzen we je graag naar AH Vrij (Wateringen) en Verboon Grondbank (Den Haag).

 • Hoeveel grofvuil mag ik per keer aanbieden?

  Gemeente               Max. aantal kubieke meters

  Delft 1 m3
  Pijnacker-Nootdorp 2 m3
  Leidschendam-Voorburg 2 m3
  Midden-Delfland 2 m3
  Rijswijk 3 m3
  Wassenaar 1 m3

   

 • Welke afmetingen mag het grofvuil hebben bij een grofvuilafspraak?

  Grofvuil dat we bij je thuis komen ophalen mag niet langer zijn dan 1,5 meter en niet breder/hoger dan 0,5 meter. Is het dat wel? Dan vragen we je om het zelf naar de milieustraat te brengen. Heb je bijvoorbeeld meubels die te groot zijn, dan hoeven ze niet specifiek aan deze afmetingen te voldoen. Let wel op het aantal gestelde kuub van je gemeente. Bij twijfel kun je contact met ons opnemen.

   

Nieuwe inzamelen

 • Krijg ik een rij containers in de tuin?

  Nee. Laagbouwwoningen krijgen – meestal net als nu – 3 containers. Het restafval gaat naar een ondergrondse container in de buurt. Glas en textiel breng je naar een centrale container.
  De 3 containers zijn voor:

  – Plastic, blik en drinkpakken
  – Groente- fruit- en tuinafval
  – Papier en karton

  Woon je in een buitengebied? Dan krijg je een vierde container voor restafval (omdat je anders te ver moet lopen).

Spring naar toolbar