Inhoud GFT-containers wordt extra gecontroleerd voor betere recycling

Donderdag 6 oktober 2022

Avalex gaat GFT-containers extra controleren op hun inhoud. Groente, Fruit, Tuinafval en etensresten (GFT) scheiden we al heel lang. In de meeste gevallen gaat dat goed. Dan kunnen we er biogas en compost van maken. Helaas komt het ook voor dat er spullen in de GFT-container zitten, die er niet in horen. Zoals glas, vuilniszakken en schilmesjes. Let daarom goed op wat je in de GFT-container doet, anders kunnen we het niet recyclen.

Controle

De komende tijd controleren grondstofcoaches zo veel mogelijk GFT containers. Als zij zien dat er iets in zit wat er niet in hoort, gaan zij met je in gesprek of je krijgt een flyer in de bus en een label met extra uitleg aan de minicontainer. De container wordt dan niet geleegd. Anders wordt het schone GFT van alle buren vervuild, waardoor we ook dat niet kunnen recyclen. Als je zelf de vervuilde stoorstoffen uit de GFT-container haalt, dan wordt hij bij de volgende inzamelronde weer netjes door Avalex geleegd. Alleen schoon GFT kunnen we omzetten in compost en biogas.

De meeste mensen scheiden goed

De meeste mensen in het Avalex-gebied scheiden hun afval goed. Papier bij papier, glas bij glas en Plastic- en Metalen verpakkingen met Drinkpakken gaan bij het PMD. Veel inwoners weten dat Groente, Fruit, Tuinafval en etensresten in die groene container horen. Zij verdienen een compliment. Het merendeel van het afval wordt netjes gescheiden. Toch belandt er ook nog afval in het GFT dat er niet tussen hoort. Zoals glas, volle vuilniszakken met restafval, glazen flessen en plastic verpakkingsafval. Als zo’n minicontainer vol met deze stoorstoffen tussen het GFT in de vuilniswagen terecht komt, dan wordt de hele vracht afgekeurd. Dat is echt zonde. Het afval wordt dan verbrand. Dat is slecht voor het milieu en veel duurder dan recyclen. Twijfel je wat waar in moet? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl of doe het bij het restafval.

Bak jij er ook weleens niets van?

De gemeenten en Avalex zijn gestart met een campagne “Bak jij er ook wel eens niets van?”. Herken je dat; Die rode sok bij de was? Of die schep meel die in de kom had gemoeten, maar er net naast valt? Of die mobiel die per ongeluk in de wc valt? Allemaal kleine foutjes, die toch een groot probleem opleveren. Zo is dat ook met afval scheiden. Die plastic zak in de GFT container, zorgt ervoor dat er plastic bij het GFT komt. Het is niet mogelijk om dit er achteraf uit te halen, daarom is het zo belangrijk dat al het afval in de juiste container terecht komt. Anders kunnen we het niet meer recyclen. Een klein foutje veroorzaakt dus een groot probleem. Je zult onze flyers, posters, labels, en online-berichten vast wel voorbij zien komen. Doel van de campagne is om het belang van goed afval scheiden te onderstrepen.

Lees meer nieuwsberichten