Inzameling matrassen

Maandag 28 januari 2019

Een matras weegt gemiddeld zo’n 20 kilo. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste daarvan worden verbrand. Dat betekent dat er zo’n 24.000 ton aan matrasmaterialen in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie.

Voor het ophalen van een matras moet u daarom een speciale matras afspraak maken. Wij voeren de matrassen weg naar het bedrijf RetourMatras. Ook de matrassen die bij onze milieustraten in Rijswijk, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar ingeleverd worden gaan naar RetourMatras.

Hier worden zo’n 200.000 matrassen per jaar gerecycled. De schuimlagen uit de matrassen worden verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt. Al met al kan 70 tot 95% van de matras hergebruikt worden. De enige voorwaarde is dat de matras droog moet zijn als hij wordt ingeleverd.

Op die manier kunnen wij matrassen een tweede leven geven!

Grofvuil
Grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is voor in de minicontainer en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Ook snoeiafval en elektrische apparaten of huishoudelijke apparaten en kleine meubels die wel in je minicontainer passen, worden als grofvuil aangemerkt. Wil je dat we langskomen om je grofvuil op te halen, bekijk dan eerst onze aanbiedregels.

Lees meer nieuwsberichten