11 december 2018

Kerstbomen

De meeste huishoudens hebben rond kerst een kerstboom in huis staan. Het geeft sfeer, gezelligheid en hoort er toch ook wel een beetje bij. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar waar laat je de kerstboom als de kerst weer voorbij is?

 • Milieustraat
  Je bent met jouw kerstbomen van harte welkom bij een van onze milieustraten. Klik hier voor de openingstijden en alle locaties.
 • Mini-container restafval
  Heb jij een minicontainer voor restafval? Het is ook mogelijk de kerstboom in kleine stukken te zagen en in de restafval minicontainer te gooien. De bomen mogen niet bij het GFT, omdat de hars van een kerstboom het composteringsproces vertraagt.
 • Boom herplanten
  Heb je een boom met kluit, dan kan je hem gewoon weer in je achtertuin zetten. Je kan de boom herplanten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Heb je hier geen ruimte voor of heb je liever niet zo een grote naaldboom in je tuin, breng hem dan weg naar een kwekerij.
 • Gemeentelijke kerstbomen inzameling
  Een aantal gemeenten hebben zelf ook inleverlocaties vastgesteld. Bij een aantal locaties kunnen inwoners kerstbomen inleveren. Ook wordt hier meestal een kleine vergoeding voor gegeven. Raadpleeg de gemeente of klik op de onderstaande link voor meer informatie:

 • Kerstbomen aanbieden bij mini-container
  Inwoners van de gemeente Delft en de gemeente Rijswijk mogen kerstbomen op de ophaaldag van het restafval (www.avalex.nl/kalender) in januari 2019 aanbieden bij de verzamelplaats van de mini-containers.
 • Kerstbomen aanbieden bij ondergrondse restafval containers
  Inwoners van de gemeente Delft (hoogbouw locaties) mogen kerstbomen in januari 2019 aanbieden naast de ondergrondse containers voor restafval. Leg kerstbomen ook niet op de metalen plaat van de ondergrondse container neer. Dit verhindert het legen van de ondergrondse containers.

Plaats niet zomaar jouw kerstboom op straat. De bomen blokkeren de doorgang en zijn bovendien brandgevaarlijk.  Tevens wordt op deze manier zwerfafval gecreëerd.

Let op!
Kerstbomen mogen niet in een ondergrondse container. Het grote aantal bomen zou voor capaciteitsproblemen in de ondergrondse containers kunnen zorgen. Leg kerstbomen ook niet op de metalen plaat van de ondergrondse container neer. Dit verhindert het legen van de ondergrondse containers.

Wat gebeurt er eigenlijk met de bomen?
De hars van een kerstboom vertraagt het GFT-composteringsproces. Daarom moet een kerstboom bij het restafval. Restafval kan niet worden gerecycled en wordt dus verbrand. Wel is het zo dat hout een relatief hoge calorische waarde heeft, waardoor er bij de verbranding relatief veel energie-terugwinning kan worden gegenereerd. Verbranding is dus niet zonder meer alleen maar ‘slecht’.

Ander nieuws

Spring naar de toolbar