Pijnacker-Nootdorp bereidt zich voor op het Nieuwe Inzamelen

Woensdag 20 mei 2020

Op meerdere plekken in Pijnacker-Nootdorp worden er sleuven gegraven. Wat gebeurt daar toch? Het is vooronderzoek naar mogelijke plekken voor nieuwe wijkcontainers. Er wordt gekeken naar kabels en leidingen onder de grond. Er is nog geen beslissing geveld over de locaties, maar er zijn wel spannende ontwikkelingen aan de gang!

Gemeente kiest voor duurzaam inzamelen
In 2018 zijn in Pijnacker-Nootdorp de eerste twee wijken – Klapwijk en Emerald – overgegaan naar een nieuwe manier van afval scheiden. Bewoners kunnen dicht bij huis gescheiden afval inleveren in wijkcontainers en waar mogelijk in eigen PMD-containers aan huis. Na een jaar de resultaten monitoren is de conclusie heel positief. Met de nieuwe voorzieningen en de onvermoeide inzet van de bewoners is de gemiddelde hoeveelheid afval per huishouden in deze wijken ongeveer 30% lager dan het gemiddelde in de rest van de gemeente. De nieuwe inzamelmethode levert veel gescheiden grondstoffen op, die kunnen worden hergebruikt om nieuwe dingen van te maken.

Vanwege het succes in deze wijken heeft de gemeente besloten om het nieuwe inzamelen in de rest van Pijnacker-Nootdorp versneld in te voeren. Daarmee wordt het voor alle bewoners makkelijker om afval te scheiden. Goed voor het milieu en op den duur spaart het kosten, omdat restafval wordt verbrand en dat kost geld. Herbruikbare grondstoffen leveren juist geld op.

Bekijk de locaties voor de nieuwe wijkcontainers
Een belangrijke stap voor het nieuwe inzamelen is de aanleg van meer wijkcontainers om dicht aan huis restafval en grondstoffen weg te kunnen brengen. Er is voor de hele gemeente een plan gemaakt met mogelijke locaties voor de nieuwe containers. Tot en met 28 mei kun je het plan inzien op de website van de gemeente.

Lees meer nieuwsberichten