Proef gescheiden afval inzamelen met de bakfiets

Vrijdag 25 oktober 2019

In de binnenstad van Delft is nog veel terrein te winnen om beter afval te scheiden. Omdat er weinig ruimte is voor afvalvoorzieningen, is er niet altijd een container voor PMD (Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken), gft en papier in de buurt. Daarom wordt het afval vaak bij elkaar in één zak weggegooid. Dat is zonde, want we willen graag zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken. De gemeente en Avalex zijn op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen, zodat het makkelijker wordt om ook in de binnenstad van Delft afval gescheiden aan te bieden.

Gescheiden afval aanbieden aan InzamelHelden
Vanaf november start er daarom een proef op de Burgwal, Markt, Beestenmarkt en Broerhuisstraat waarmee afval op een andere manier wordt opgehaald. Inwoners worden hierover persoonlijk geïnformeerd. We werken samen met InzamelHelden. Zij halen op drie momenten in de week PMD, gft, papier en restafval op met een elektrische bakfiets. Met een app geven inwoners aan wat voor afval zij willen laten ophalen en op welk moment.

Schone stad, goed voor het milieu en meer service
Met deze pilot wil Delft toewerken naar een circulaire economie. Afval scheiden is goed voor het milieu. De elektrische bakfiets vervangt de vuilniswagens, waardoor er minder fijnstof vrijkomt in de stad en waardoor de verkeersdruk vermindert. Het straatbeeld verbetert, omdat er minder afval op de stoep staat en er geen zakken opengescheurd worden.

Officiëel startsein gegeven door de wethouder
Op maandag 4 november is de proef officiëel van start gegaan. Het startsein is gegeven door wethouder Martina Huijsmans. Zij mocht de elektrische bakfiets uitproberen. Bij een studentenhuis op de Markt heeft zij de eerste vuilniszakken ingezameld. Keurig gescheiden!

Tips en ervaringen over de proef
We zijn ontzettend benieuwd naar de ervaringen van de proefpersonen. Wij willen hen graag helpen om te stimuleren om afval te scheiden. Alle tips en ervaringen zijn welkom, zo kunnen wij leren hoe wij het voor u zo makkelijk mogelijk kunnen maken om afval te scheiden.

Lees meer nieuwsberichten