Samen kunnen we PMD (nog) beter scheiden!

Maandag 11 september 2023

Afval wordt niet altijd goed gescheiden. Daardoor kunnen de ingezamelde Plastic- en Metalen verpakkingen, en Drinkpakken (PMD) niet altijd gerecycled worden. Dat is zonde. Daarom start de gemeente Pijnacker-Nootdorp in samenwerking met Avalex en het Afvalfonds Verpakkingen een campagne die bewoners uitdaagt kritisch te kijken naar wat er thuis in de PMD-zak gaat.

Het is niet altijd meteen duidelijk wat wel en wat niet bij het PMD hoort. Om die reden zetten de gemeente, Avalex en het Afvalfonds Verpakkingen met deze campagne gezamenlijk in op goede communicatie hierover. De komende weken plaatsen we grote afbeeldingen en animaties van verpakkingen en andere voorwerpen op posters langs de weg, in de krant en op social media, met maar één vraag: mag dit bij het PMD? Op woensdag 20 september staat er in de ochtend een team van experts op de markt in Pijnacker om vragen hierover te beantwoorden en de kennis van bewoners te testen. In de middag is het team aanwezig op de markt in Nootdorp.

Marieke van Bijnen, wethouder afval- en grondstoffenbeleid: “In lege verpakkingen zitten nog waardevolle grondstoffen. Door PMD goed te scheiden zorgen we ervoor dat deze grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Als er teveel vervuiling in de container zit, wordt het afgekeurd en verbrand als restafval. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren en kost het veel geld.”

Plastic folie, piepschuim en etensresten

Soms vinden we afval bij het PMD dat hier niet thuishoort en het recycleproces verstoort. Landelijk zijn dit veelal volle verpakkingen, textiel en papier. In Pijnacker-Nootdorp zijn dat vooral grote stukken plastic folie, papier, piepschuim, volle verpakkingen (etensresten) en zakken restafval. Ook elektronica en batterijen worden regelmatig bij het PMD gevonden. Die verstoren niet alleen het recycleproces, maar kunnen zelfs brand veroorzaken in de inzamelwagen of in de opslag.

Hoe weet je of het afval bij het PMD mag? Stel jezelf de volgende drie controlevragen. Alleen als je deze drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoort het afval bij het PMD:

• Is het een verpakking?

• Komt het uit je keuken of badkamer?

• Is het leeg?

Meer informatie over afval scheiden? Kijk dan op www.avalex.nl of op www.afvalscheidingswijzer.nl

Lees meer nieuwsberichten