Tips om vastvriezen afval in container te voorkomen

Dinsdag 19 november 2019

Het vastvriezen van afval (met name GFT) in uw container is een vaak voorkomend probleem in de winter. Het kan soms gebeuren dat de klep van de container vastgevroren zit. Wilt u dit controleren en verhelpen op het moment dat u de container ’s ochtends aanbiedt? Er is een aantal manieren om het vastvriezen van afval te voorkomen:

• Zet de container de nacht voordat de vuilniswagen komt in de berging of garage.
• Zet de container bij aanhoudende strenge vorst zowel overdag als ’s nachts op een beschutte plek, in een berging of garage. Als dat niet mogelijk is, zoek dan een ander beschut plekje zoals een afdak of zet de container uit de wind tegen een muur.
• Als de container leeg is, kunt u een paar krantenproppen onderin de bak leggen. De proppen nemen het vocht op en voorkomen daardoor het vastvriezen.
• Laat nat groente-, tuin- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat ze de bak in gaan. Hoe minder water er in het afval zit hoe minder kans op bevriezing.
• Duw het afval nooit vast in de container. De kans dat het afval aan de bodem en wanden blijft vastzitten is bij vorst groter dan normaal. Het is erg moeilijk om vastgevroren afval uit de container te krijgen. Het vaker omschudden van de container is niet mogelijk, omdat het kunststof waarvan de container is gemaakt bij vriesweer kwetsbaar is.
• Doe geen zout of antivriesmiddel in de container om het vastgevroren afval te ontdooien. Dit verstoort het composteerproces en antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu.

Bedankt voor uw medewerking!

Lees meer nieuwsberichten