Kringloopcontainers milieustraat Delft officieel geopend

Vrijdag 26 januari 2024

Op de milieustraat op de Voltaweg in Delft kun je sinds kort gebruikte materialen en producten een tweede leven geven. Er staan extra containers waarin kringloopgoederen en bruikbaar hout worden verzameld. Medewerkers van de milieustraat helpen je bij het selecteren van goederen en hout. Zij weten precies wat nog bruikbaar is en wat niet.

Openingstijden

De speciale containers op de milieustraat in Delft zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Ze zijn rechts van de ingang, voor de slagboom, te vinden. Je kunt er terecht om bijvoorbeeld gebruikte kleding, elektrische apparaten, speelgoed, woonaccessoires, keukenspullen en bruikbaar hout in te leveren. Alleen de kringloopcoaches nemen spullen en materialen aan.

De kringloopgoederen worden verkocht bij Kringloop Delft en kringloopbedrijf Rataplan. Het hout gaat naar de Delftse sociale onderneming Stunt en meubelwerkplaats Ander Hout in Den Hoorn, waar ze nieuwe producten van het gerecycled hout maken.

Winnen!

De opening van de kringloopcontainers is onderdeel van Winnen! Dat is een nieuw circulair ambachtsnetwerk waarin verschillende partners in Delft samenwerken. Wethouders Maaike Zwart en Frank van Vliet gaven op donderdag 25 januari de officiële aftrap voor het netwerk. Ze deden dat samen met Willem Stronkhorst, directielid Uitvoering bij Avalex en Hein Laakes, directeur van Stichting Stunt.

© Glenn van Haasen

Verminderen afvalstromen

Wethouder Zwart (duurzaamheid) is blij dat Delft nu een circulair ambachtsnetwerk heeft: “In dit netwerk werken we met verschillende partners samen aan het verminderen van afvalstromen en realiseren we hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. We combineren de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Zo blijven spullen en materialen langer in gebruik en voorkomen we onnodig weggooien van producten en grondstoffen.”

Verminderen grofvuil

Ook wethouder Frank van Vliet (afvalbeleid) is enthousiast: “Met dit nieuwe netwerk gaan we samen aan de slag om nog bruikbare spullen te redden van de vuilstort, want veel spullen kunnen nog een tweede leven leiden. Zo verminderen we met elkaar de hoeveelheid grofvuil in Delft en gaan we dingen die worden weggegooid hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten”.

Upcycle Campus

De Upcycle Campus van Stichting Stunt aan de Vulcanusweg is het fysieke middelpunt van WINNEN! en hét circulaire ambachtscentrum van Delft. In dit bijzondere, duurzaam gebouwde pand bevinden zich zes leerwerkbedrijven van Stunt. Hier maken deelnemers producten van restmaterialen, voor de zakelijke markt.

Uitbreiding

Het circulair ambachtsnetwerk WINNEN! wil het aantal partners en activiteiten uitbreiden en zo meer goederen en materialen een tweede leven geven. Hiervoor is Hein Laakes van Stichting Stunt als regisseur aangesteld, die met nieuwe partners onderzoekt welke interessante reststromen in Delft vrijkomen. En of deze direct verkocht kunnen worden of dat er eerst reparatie, demontage of iets anders nodig is.

Geïnteresseerd?

Bedrijven en organisaties die willen meedoen kunnen een e-mail sturen naar circulair@delft.nl.

Lees meer nieuwsberichten