24 augustus 2021

Zijbelading is een feit in Schipluiden

Dinsdag 24 augustus is het afval in Schipluiden voor de eerste keer opgehaald met een nieuw inzamelvoertuig. Deze zogenoemde zijlader heeft aan de zijkant van het voertuig een mechanische arm die de container oppakt, leegt en weer neerzet. Het startsein was vanmorgen bij het stadhuis van Midden-Delfland met Wethouder Frank ten Have en directeur Avalex Nicolet Dukker. Voor inwoners geldt dat voor het aanbieden van de container er een aantal nieuwe afspraken zijn. Zo moeten de containers op een rij staan, met de opening naar de weg en met één stoeptegel ruimte ertussen.

Waarom een zijbelader?
Gemeente Midden-Delfland kiest voor zijbelading, omdat deze manier van inzamelen meerdere voordelen kent. Zo biedt de mechanische arm verbetering voor de arbeidsbelasting, met als resultaat een duurzame en gezonde inzet van de medewerkers. Er kunnen meer containers geleegd worden met minder medewerkers. De vrijgekomen arbeidsplaatsen worden op een andere manier ingevuld. Medewerkers worden bijvoorbeeld ingezet als chauffeur/belader in de regio’s waar het aantal huishoudens toeneemt. Tot slot worden kosten bespaard, zodat de Gemeente Midden-Delfland de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk kan houden.

Wethouder Ten Have: “Toen we in de gemeente inwoners peilden over de invoering van zijbelading, kwam als voornaamste reactie naar voren dat zij dit zonde vonden van de arbeidsplaatsen van de vuilnismannen. Op het inzamelvoertuig zouden namelijk geen drie, maar twee vuilnismannen en uiteindelijk maar één vuilnisman nodig zijn. Ik vond het bijzonder om te horen hoe betrokken men is met dit beroep, maar gelukkig kan ik hen geruststellen, er gaan geen arbeidsplaatsen verloren. Er is meer dan genoeg werk binnen Avalex. Waarom we hier voor gekozen hebben? Uiteindelijk is het simpel, zijbelading is makkelijker en goedkoper. Iedereen wordt er dus beter van. De arbeidsbelasting voor vuilnismannen gaat omlaag en de inwoners betalen vanaf januari 4% minder afvalstoffenbelasting. Het zal alleen even wennen zijn om de container op de juiste wijze aan te bieden. Maar vanmorgen zag ik dat dit voor inwoners geen probleem was”.

Directeur Avalex, mevrouw Dukker: “Het was bijzonder dat de eerste zijlader van Avalex vanmorgen in Midden-Delfland van start is gegaan. Het was ook een spannend moment, maar alles ging goed. De chauffeur was goed ingewerkt en de inwoners hadden de containers juist aangeboden. We zijn gestart in Schipluiden en zullen de komende maanden ook in de andere kernen van Midden-Delfland inzamelen. Midden-Delfland fungeert als voorbeeld gemeente voor de andere Avalex-gemeenten, die graag meekijken en leren van het succes van de zijbelader. Het is een efficiënte manier van inzamelen en het is toekomstproof. Zo kunnen onze mannen en vrouwen gezond hun pensioen halen”.

Spring naar toolbar