Avalex_kringlopen_algemeen_330

De kringloop van afval

Als jij een colablikje weggooit, zie je dat als afval. Maar van dat blikje kan een nieuwe auto worden gemaakt! Natuurlijk heb je aan één blikje niet genoeg. Maar we gooien met z’n allen genoeg blikjes weg om heel wat nieuwe auto’s te maken. Een blikje is daarom eigenlijk geen afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Deze cirkel – het steeds opnieuw gebruiken van afval – noemen we de circulaire economie.

Als we zo min mogelijk nieuwe producten aanschaffen, worden er minder grondstoffen uit de aarde gehaald. De grondstoffen raken op. Daarom is het dus vooral belangrijk om afval te voorkomen en afval te verminderen. Misschien hoeft iets niet weggegooid te worden en kan je het nog repareren? Of kun je iemand anders nog blij maken met iets wat jij weg wilt doen. Die trui die te klein is geworden bijvoorbeeld, of dat kastje. Als je niemand in je omgeving kent voor jouw producten, dan kun je naar een kringloopwinkel gaan. Ook kun je bij je aankopen afval verminderen. Kies de meest duurzame verpakking, of misschien kan je jouw product wel helemaal zonder verpakking kopen. Als we er allemaal een beetje op letten, putten we minder grondstoffen uit de aarde. Recyclen is goed, maar afval beperken is nog beter. Zo besparen we grondstoffen, uitstoot en energie.

Afval kunnen we het beste recyclen als we het gescheiden inzamelen. Dus het plastic bij het plastic en het papier bij het papier. Dan halen wij het op en zorgen we ervoor dat het gescheiden afval naar de fabriek gebracht wordt, zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Meer informatie over het scheiden van afval vind je in de afvalscheidingswijzer. We laten je graag zien hoe de kringloop van verschillende soorten afval eruit ziet.

PMD

De term PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken.

Papier

Recycle je 1000 kg papier, dan heb je al 3,3 bomen gered!

Glas

Glas kun je oneindig hergebruiken.

Textiel

Textiel krijgt een tweede leven.

GFT

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten.

KCA

KCA staat voor klein chemisch afval.

Elektrische apparaten

Deze huishoudelijke apparaten (wit- en bruingoed) halen we eerst uit elkaar.

Grofvuil

Grofvuil bestaat meestal uit oude meubels en bevat veel verschillende materialen.

Restafval

Als je al je afval scheidt, houd je alleen nog restafval over.